Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

tisdag 14 december 2010

Barnkransar och nyfattigdom

Först ska jag berätta för er som frågade att Lucialampan kommer från Ljusglimten i Linköping. Den har jag haft i tio år snart. Adventljusstaken i porslin är från en köksbutik i Stockholm, Cervera i Nacka Forum om jag minns rätt. Den är också flera år gammal och är märkt med Dovre i botten. Om ni undrar över något kan ni gärna använda frågeforumet i vänsterspalten, så vet ni när jag svarat.


Häromkvällen när barnen satt planterade i soffan framför en film bestämde jag mig för att slänga ihop ett par kransar. Jag hann såvitt ta fram materialet förrän Lillemor satt tätt vid min sida och härmade mig. Så det slutade med att hon designade och jag gjorde efter hennes önskemål med band och kanelstänger. Kransarna blev därför inte helt som jag hade sett det för mig, men snacka om stolt liten tjej. Det dröjer nog inte många år innan det är helt oaktuellt för henne att sitta och pyssla med mor.Idag var jag med barnens dagis och lämnade paket till Frelsesarméen vid Universitetsplassen i Oslo. Vi är ju drabbade av en nyfattigdom i samhället och det är inte alla som kan köpa paket till barnen. En mamma på dagiset menade att vi alla skulle köpa något nytt och inte ge bort av det man redan har hemma. Självklart ska man inte ge bort något slitet och trasigt, men poängen är ju också att lära ens egna ungar att man måste dela med sig av det man har och att man inte kan köpa nytt hela tiden.  Så vi gjorde som vi brukar, vi tog två leksaker och två bamsar som tvättades i maskin och packades fint in. Därefter märktes de med vem sakerna passar för. Jag ska faktiskt ta en tur till, med saker för vuxna. Har båda ljusstakar som aldrig används och oöppnade satinlakan som inte passar våra sängar. Bättre att de glädjer någon annan än står och samlar damm i mina skåp. Vad tycker ni? Är det fel att ge bort av sitt eget överflöd till de som kanske inte har lika mycket? Måste det vara nytt i jul?

Emma

10 kommentarer:

Siri sa...

Nei, det du gjør er ikke feil. Og jeg forstår godt hva du vil dele og at du villære barna dine.

MEN, det er dessverre noen mennesker i dette landet som av en eller annen syk grunn må ødelegge. Aslam Ashan som arrangerer julaften i Lørenskog, har mottatt kjøkkenredskaper, brukte og ikke en gang vasket, innpakket.
Vi ga endel i fjor til busser som gikk til Latvia, det krevde et så stort apparat for å sortere alt dette, at i år kunne de ikke ta i mot brukt, alt måttte være nytt og uinnpakket.
Det er også en side vi kanskje ikke tenker på.
Fattighuset har også bedt om at ting er nye.

Og mens jeg skriver, gjør jeg meg opp en mening, for jeg tenker og kombinerer det med hva vi har gjort, kanksje noe ubevisst...
Ting jeg sender til Fretex, overflod av klær og leker, det er rent og pent og nyvasket, men brukt.
Julegaver jeg pakker inn for at noen skal få en julegave som kanskje ikke får noen annen, det er nytt.

*pauser*

*tenker*

Jo, jeg holder på den. Julegaver til de som ikke har noe, skal være nytt.
Å rydde lekerommet skal og kan man gjøre, men da kan man gi det til Fretex uten at det nødvendigvis gjøres om til gaver.

färgtrappan/m-l sa...

Helrätt beslut. Jättebra!

Snygga kransar, hälsa den lilla designern :)

Hälsn Maja

Siri sa...

Lekre kranser btw - nå vil jeg også lage sånne! Takk for inspirasjon!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilka fina kransar Lillemor och du har gjort. Kan tänka mig att det doftar gott med kanelstänger.

Jag har alltid haft svårt att slänga saker, bara för att jag inte gillar sakerna eller gjort något felköp, är ju inte sakerna värdelösa. Jag skänker saker till Frälsningsarmén och Pingstkyrkan. I år har jag köpt några saker på loppis som jag ska bli julklappar.

Ha det så fint!
Kram,
Regina

annika sa...

TYcker att du gjort en bra sak både för den som får gåvan och för dina barn. Är sakerna fräscha så är det helt ok. Förstår att det kan var problem med folk som inte är seriösa. Det är bra att dela med sig av sitt överflöd.
Lillemor kommer nog att bli en riktig pysseltjej med åren. Fina kransar som hon designade.
Kram

godastunder-tokigaidéer sa...

Jag tycker du gör helt rätt, man måste kunna anv det gammla bara det är helt och rent som ditt. Det måste väl var aviktigas att man delar med sig, tycker er idé är toppen bra.

Kram Anna

Kransarna är jättefina.....säg det till lillemor.

Grodmamman sa...

Vi lämnar ofta in saker till Frälsningsarmén och Pingstkyrkan. Kläder lämnar vi till en annan insamling.
Tycker att du gjorde helt rätt. Det var ju rena och fräscha saker och jag tror att det är bra för barnen att göra detta också. På våra barns skola, så har de i flera år gjort julklappar till barn i östeuropa. Skolan bidrar med lite skolmaterial och vi föräldrar och barn bidrar med tandborste, tandkräm, tablettask och en liten julhälsning. Vår dotter nöjde sig inte med en hälsning utan skrev ett litet brev. Och hon skrev det både på svenska och engelska (med hjälp av oss då) för att de skulle kunna få det översatt.
Kram

Det vita dårhuset sa...

En stor kram till dig denna iskalla dag :)!

Kram Erika

Et hus i en hage sa...

Hallo! Skjønner godt at hun er stolt!!
De var jo kjempe fine!!
Ellers må jeg si du gjør en god gjerning med å gi bort gaver til frelsesarmeen!
Jeg synes overhode ikke det gjør noe at det er brukt! Men selvfølgelig bør det ikke være slitt og ødelagt!!! Tror det er noen som bruker kassene til å kvitte seg med "søppel"!
Så ja du gjør virkelig en god gjerning! Her er det ikke slike ting, dessverre for vi har altfor mye, det er det ingen tvil om!
Ha en fin fin dag!
Klem Tone-C

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

JAMEN, som jag håller med dig!!
Jag handlar ofta själv på Second hand och Myrorna, och har gjort sedan tonåren. Och ger bort allt som kan komma till nytta för andra. Det är en del av mitt liv att tipsa andra om att göra detta till en del av sin vardag! Återbruk är toppen!

Ha det gott Emma, kram Hillevi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails