Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

fredag 16 oktober 2009

Ha det på badet

Ni är härmed inviterade till vårt badrum på ovanvåningen. Det är bara 4,5 kvm stort, men har plats till det mesta.

En bruten värmekabel på det här badet, slutade med en total renovering. Det visade sig att badet inte höll våtrumsnormen så vi bara hoppade i det och byggde nytt. För ett stök och ja, det kostar. Men åååå så härligt när det är klart. Trodde inte man kunde njuta på ett bad?
Vill gärna dela med mig av våra erfarenheter med badrumsbygging. Så här kommer en bildorgie...


Det är inte att rekommendera att lägga rör i yttervägg, då rören lätt kan frysa. Om man som vi måste det ändå, se till att det blir ordentligt isolerat och att rörisolationen går långt ned i stöpet.

Kontrollera att mebranfirman har sina papper i ordning och att mebranet inte bryts, för att det plötsligt ska upp ett rör eller ledning någonstans. Ha alla såna punkter klar i huvudet från början. Använd bara behöriga elektriker och andra hantverkare.

I Sverige är det inte längre tillåtet att bygga bad med gipsplattor ur försäkringssynpunkt, i Norge kan man dock det, men vi valde ändå att gå för våtrumsplattor, som tål vatten. De är också lätta att såga till om man vill bygga om eller nytt. Vi byggde en låda, för skåp och toalett och fick en hylla på köpet. Alla skarvar, (skøter) måste tejpas med speciell tape och smörmembran.

Det kan vara svårt att få till fallet på ett litet bad, men med mosaik eller mindre kakel är det lättare. Personligen tycker jag det är snyggast om man väljer olika storlekar på vägg- och golvkakel, annars kan det lätt se lite badhus ut, ref det gamla badet. Det blir som en liten kub. Stort kakel på väggen förstorar, det blir större enhetliga ytor.

Vi gillar en god dusch som ger ordentligt med vatten. Vi duschar så snabbt här i familjen så jag hoppas att vi inte är för stora miljöbovar. Jag rekommenderar att välja duschväggar som är höj- och sänkbara när de öppnas. Ofta kan man hitta kvalitét på erbjudanden, bara man letar.

Tvåhandsgrepp på blandaren är att rekommendera.

Glöm inte bort att det ska finnas plats till schampo och annat. Fastbyggda hyllor gör att du slipper borra hål i väggen efteråt.

Efter duschen är det skönt med ett varm och torr handduk. En handdukstorkare hjälper också till att ta bort den råa lukten som ibland kan uppstå på ett litet bad. Pass på att den inte monteras för nära duschväggen och på så sätt irriterar din dag.

Vi valde ett handfat med djup vask och plats för tandborsten bredvid. En djup vask gör det lättare att komma åt med händerna och bra om du vill tvätta finblusen för hand. Vi gillar också den integrerade handdukshållaren som gör att vi inte behöver borra i kaklet. Och så tycker vi den är snygg. ;)

Välj inte första bästa kran. Ta en du faktiskt gillar och som står i stil till badet för övrigt. En högre kran gör det lättare att komma till.

Det är också smart att tänka till lite när du väljer toalett. Vi valde en som var lite dyrare än genomsnittet, men ändå inte den dyraste. Vi tänkte som så att toaletten faktiskt är något som du använder varje dag, flera gånger, så varför gå för det enklaste enkla? Så här i efterhand kan jag bara konstatera att vi är jättenöjda med vårt val. Den er ren i linjerna, enkel att hålla ren, känns solid och tidlös.


Att välja badrumsskåp var inte lätt, speciellt mtp att det er snedtak och trångt. Vi gick för ett skåp istället för bara spegel, för man kan aldrig få nog med förvaringsplats på badet.
Skåpet har integrerad lampa, el-uttag och förstoringsglas.


Om man har plats är det också trevligt att pynta lite. Orkidéer trivs ofta i den fuktiga, varma badrumsmiljön.

Så här är det färdiga resultatet. Ställbara downlights i snedtaket är en hit.

I korgen hittar du toalettpappret.

Till sist, vi valde att installera elektriska fläktar på båda våra bad, som effektivt tömmer badet för ånga eller annat som behöver vädras ut...

Ha en fin helg alla ni som bygger, pysslar, fotar, bakar och allt vad det är.
Ni är så härliga allihopa!



PS Badet i entréplan har en annan stil, det hittar ni här.

25 kommentarer:

Hanna sa...

Så fint!
Ha en bra helg!
Hanna

Brocante sa...

Herlig! Skal man ha det bra må man ha et bra bad også!

Piffa och Puffa sa...

Hej!
Vilken tur att jag hamnade inne på din blogg av en slump. Vi håller precis på att bygga vårt hus, vi reser det om ett par veckor. Vi kommer att ha rören till duschen och toaletten gå i ytterväggarna så det var ju bra med alla tips från dig. Nu måste jag bara meddela mannen detta så att vi får isolera ordentligt.
Tack för en superfin blogg. Återkommer.
Kramar Anette

Det vita dårhuset sa...

Heej Emma =o)
Vilket jobb ni gjort! Du har lite rätt inställning där.......Med det onda kommer ofta något gott ;o)

Skitsnyggt blev det!

Kramar Erika

♥ Fyra årstider sa...

Jag längtar med efter ett nytt badrum
Kram Lotta

Nilla Q sa...

Men vilket fantastiskt bra inlägg för mig som går i badrumstankar! Och så snyggt ni har gjort!!! Kul att se att det går att få till även på en liten yta. Båda våra badrum är ungefär lika stora (eller små, kanske man ska säga), men i det vi ska göra om ryms i alla fall ett badkar.
Är lite osäker om vårt projekt blir av just nu, är trött och vet inte om jag orkar dra igång nåt så stort. Men nu blev jag ju sugen såklart!
Längtar efter att få ligga i badet med levande ljus omkring mig...

Anonym sa...

å..inte tror ja d e så fasligt långt mellan norge o möckleboda lada ;)..du e så välkommen så!!
tack för miniminirundvandringen i er lilla toalett! :)
ha d godis
miss sophie

Catherine sa...

Good job! i like your bathroom.have a good week end catherine

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hallå Oslo. Vilket fint badrum ni fått, så härligt nytt och fräscht. Fint också med glaset i dörren.
Ha det gott
Kramar
AnnaMaria

Louise sa...

Fint badrum - ser så fräscht ut. Duschen verkar så stor och härlig! Roligt att ha badrum i så totalt olika stilar ;O)

Hanna sa...

Vad fint!
Snyggt och fräscht, gillar kaklet!
Sånt stort duschmunstycke tror jag vi sätter in i badrummet i källaren :)

Ha en skön söndagkväll!
Kram Hanna

Hanna sa...

Ja hej igen :)
Lyktan har jag köpt på Boom här i Sundsvall, vet tyvärr inte vad det är för fabrikat på den.

Vimsingen sa...

Vilka fina badrum ni har dåde uppe och nere. Hoppas ni haft en bra helg.
kram
Vimsingen

Elsa och Helena sa...

Så fint badrummet blev...gillar tvättstället jättemycket, så praktiskt med handukshängaren under och mycket plats ovanpå. Nu ska jag kika på det andra badrummet:)
Kram Helena

LjuvligtLantligt sa...

Vilket fräscht badrum. Längtar tills vi ska sätta igång med våra,står dock långt ner på listan för stunden..har väggar som ska sättas upp och golv som ska läggas först.

Godnatt :)
Kram Git

Margrethes hus og hage sa...

Så flott dere har gjort det! Nytt bad står høyt på ønskelisten her også, men det blir nok å male og fikse på det som allerede er her. Og det er ikke særlig pent, men det fungerer jo.

Mange gode tips her hos deg :)

Loppisfynd hos mor må jo være helt topp :)

Ønsker deg en fin tirsdag.
Hilsen Margrethe

Karna sa...

Aj så lekkert det er blitt, kjempe flott bad med mange fine detaljer....

salige lavendel sa...

Dette var et virkelig bra og nyttig innlegg! Og så fint det ble!! Likte det store dusjhodet så godt, tror jeg vil ha et sånt på mitt neste bad.Takk for titten her inne.Og veldig hyggelig at du titter innom bloggen min også og at du kan bruke noen av bildene der. Du har alltid så søte kommentarer også :) Ønsker deg en riktig fin dag!

Camilla sa...

Hej Emma!

Tack för ett inspirerande och bra inlägg! Vi började riva vårt badrum på ovanvåningen igår. Vi har ungefär samma storlek som ni och planen är dusch där uppe och badkar där nere.

Ha det bra!
Mvh
Camilla

Ocean showroom sa...

Hej Emma! Vi har två bad som ska renoveras och jaaa dyrt är det! Men när jag ser ditt fina bad tänker jag att det verkligen är värt det! en sådan toastol ska jag absolut ha. Minst möjliga ytor att hålla rent!! Ha en fin dag! kram alexandra

My home is my Castle sa...

For noen herlige bad du har :))
jeg likte dem godt, begge 2 !!!
Tusen takk for alle de koselige kommenatrene du legger igjen hos meg :)
jeg setter utrolig stor pris på dem og det er sååå koselig hver gang :))

Ha en fin dag videre
Klem,Kari

Elsa och Helena sa...

Hej Emma! Vad roligt att du tycker speldosan är fin:) Elsa älskade den när hon var liten och nu fick hon den i present. Jag har frågat var den är köpt men dom minns inte:( Min flicka är ju tonåring nu så det är länge sen. Hoppas du hittar någon liknande iallafall, små flickor verkar älska speldosor!
Kram Helena

Norregård sa...

Hej!
Vad kul att Du hittat till mig!! Jättefint badrum och såå mycket jobb! Visst är det skönt när det är färdigt!!
Kram Malin

Ljuva lantliv sa...

Hej!
Jag blev jätteglad att du hittade till min blogg! Tack för att du länkade till mig. Jag länkar givetvis mer än gärna till dig med! Det stämmer att jag bor i Ystad. Visst är det en jättefin stad! Vi håller också på med ett badrum och jag känner igen mig i dina bilder. Så fint ni har gjort. Längtar tills vårt är klart!
Kram Anna

Beate sa...

Hei igjen og takk for link! Mange fine tips å ta med seg. Jeg tenker meg også små fliser på gulvet, og vegghengt toalett med færrest mulig krinkelkroker.. Ditt var veldig fint:) Deilige farger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails