Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

fredag 3 september 2010

Trädgårdsfredag

Sitter och ser på Trädgårdsfredag och John pratar om beskäring av äppleträd. Samtidigt sitter jag och tar fram bilder till det här inlägget. Som handlar om just frisering av träden. Lustigt. 
Trädgårdsfredag är ett fantastiskt trädgårdsprogram tycker jag. Informativt innehåll, bra programledare, estetsiskt foto och redigering. Ett nöje för mig som tittare. För övrigt saknar jag Söderläge!  Nu vill jag ta tillfället i akt att påstå att de norska trädgårdsprogrammen är så dåliga! Själv har jag jobbat med TV i 15 år och under mina tio år i Norge har jag med jämna mellanrum försökt pusha bättre trädgårdsprogram, men det är alltid "inte det kanalerna vill ha",  "inte utrymme i tablån", "inte kommersiellt", "finanskris", ja listan är lång... är det något jag skulle vilja göra innan jag lägger TV-karriären på hyllan en dag så är det att producera bättre trädgårdsprogram för norsk TV. Det behövs! Eller vad tycker ni norskor? 
Nej nu spårade jag ur, jag brukar inte skriva om mitt jobb, men just det här ämnet ligger mig varmt om hjärtat.Jag klipper våra träd både under JAS-perioden och i februari. Det här bar inga äpplen i år, men det kan ju se fint ut åtminstone. 


Så klippte jag det andra trädet som har gett massor av stora äpplen, men tyvärr är de angripna av skadedjur så det blir inga hembakade pajer i frysen i vinter. 
Se så bra solfaktor ett litet blad har. Visst är det vackert att se på. Jag kan stå alltför länge och titta på såna små glädjer i trädgården och plötsligt har det gått flera timmar.

12 kommentarer:

Bonnfrua sa...

Måste hålla med dig om att Trädgårdsfredag är ett mysigt program!
Det är på ngt sätt lärorikt men opretantiöst samtidigt. Det visar hur liten "pöätt" man behöver för att få en underbar oas. Och att man kan misslyckas (pumporna i komposten!)
Så lobba vidare så även våra/mina västliga grannar får såna program!

Fånga dagen sa...

Hej Emma!
Mysigt med egna frukter i trädgården, synd att det vissa år blir skadeinsekter på dem. Nu en fråga till dig. Hur tycker du jag ska göra med mina pelargoner i vinter. De har blivit så stora mina rosenpelargoner men jag har ingen bra plats i förrådet att bevara dem på, för kallt där.
Kan jag ha dem i fönstret inne kanske?
Jag vet faktiskt inte hur jag ska få plats för dem över huvud taget men sånt är livet ju.
Hoppas ni mår bra allihop annars.
Ha en riktigt skön helg nu
Kram Lena

Guttemamma sa...

Elsker hageprogrammer jeg:-)
God helg til deg og hele gjengen♥
klemmer

Katarina sa...

Ja, lite trädgårdsprogram från Norge vill vi gärna ha! Tycker överhuvudtaget att det är alldeles för lite trädgårdsprogram, speciellt på vintern när man har tid att titta på TV. Skojigt med bladets skugga på äpplet, man förstår vikten av beskärning. Snygga och smarta klätterställningar till rosorna!

Hälsningar
Katarina

Lilla Huset sa...

Ja, jag gjorde också som du och klippte träden under JAS när jag hade trädgård. Tyckte det dessutom var lättare att forma under den tiden. Läckra äppelbilder du bjuder på. Synd att äpplena är angripna./Kram Merja

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jamen, så bra att någon strider för bättre trädgårdsprogram! Det är ju tråkigt att inte få till det bättre när så många är intresserade av just trädgård.

Ha det fint! Hillevi, som klipper sina fruktträd den 1 juli varje år. Perfekt tid tycker jag:-)

Maria sa...

Håller med dig Emma, trädgårdsfredag är riktigt bra och mysigt program, och Pernilla Månsson Colt är så bra som programledare.

Mycket annat & lite betong sa...

Åh, jag missade trädgårdsfredag i går. Synd för jag håller just på att klippa äppelträden.

Titta in på min blogg så ser du en som har två bilder bredvid varann!! Tack så mycket för din hjälp!!! Sonen hjälpte till också.

Ha en skön helg!
Agneta

Mina dagar sa...

Jag älskar att titta på trädgårdsprogram!! Det är så avkopplande och rofyllt på nått vis.
Hoppas du lyckas få dina kollegor att det behövs bättring!
Det lyckas du säkert med!
Vilka fina bilder på äpplena! Dom ser ju inte alls skadade ut?
Ha en fin söndag!
Kram Eva

LjuvligtLantligt sa...

Hej Emma!
Förra veckan fick jag ett fri-spel på vårt äpple o päronträd. Hela sommaren har där varit skadedjur på dem vilket betyder att det inte blev ngn frukt för oss..mest för dem :) Nu har jag dock klippt ner dem totalt i hopp om att de tar sig bättre nästa sommar eller sommaren därpå..
Förra ägaren hade bara låtit dem växa på alla håll o kanter i flera år..grrrr
Ha en skön söndag.
Krm Git

Louise sa...

De två sista äppelbilderna ser både goda och vackra ut! jag tror jag ska gå och ta ett äpple åt mig nu :)

Lantliv sa...

Så där ja nu la jag mig som följare hos dig...trodde redan jag gjort det. Allt i sin ordning!!
Trädgård,inredning,mode allt för oss quinns är det för lite av...inte sagt att inte karlar gillar det nämnda men nog är de överlag mer för sport och det finns det plenty av!
Vm i trädgård....det hade varit något det eller iaf. EM.....HA HA UNDERBART faktiskt!!! kramis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails