Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

torsdag 8 april 2010

Vårklipp i trädgården

Det var inte dåligt så mycket skryt min Käre fick, kanske jag ska visa fram honom oftare, hihi... Jag tror han gillade uppmärksamheten, men han är lite blygsam och sa bara skrattandes: "De har inte sett min mage". Som förövrigt bara finns i hans fåfänga. Skämt å sido, det var ju trevligt att fler än jag tycker att han är fin. Men nog om det.

Idag har några av lavendeln och rosorna fått sig en vårklipp. Man får passa på när det inte regnar och man har lite tid till övers. Jag älskar lavendel och den växer tacksamt i trädgården, fast det är skuggigt här. Jag brukar passa på att köpa plantor på hösten, till halv pris, man kan ju plantera ganska sent på året också.

Före                                                Efter

Pinnarna är rosbusken Louise Bugnet, en helt fantastisk vit ros med rosa knoppar. De här planterades för ett och ett halvt år sedan och blommade massor redan första året. Tror de ska få stå i fred för sekatören i år, någon som har erfarenhet med LB? På det fula staketet klättrar mängder av olika vita klematis, men de syns inte nu. Tittar ni noga ser ni tulpanerna som söker sig upp i ljuset.

På andra sidan gången hittar man en gul buskros som till trots för att jag är ganska taskig mot den, bara blommar och blommar, långt in i november i fjor. Vet inte vad det är för sort, någon som känner igen den? Jag gillar inte gula blommor, men nu har jag kapitulerat, så den har fått lite TLC och en rejäl vårfrisyr. Buxbomen får vänta till en annan dag, jag fick träningsvärk i handen efter rosorna. Pinsamt.

Före                                                 Efter

I höstas friserades buxbomen och som ett experiment petade jag ner de största avklippta kvistarna i jorden och ta mig tusan om de inte har klarat vintern och fortfarande står gröna. Skojigt. I år tänkte jag prova att dra fram egen lavendel från den här högen. Vad tror ni om det, någon som har tips?17 kommentarer:

Théa & Linnéa sa...

Hej! Härligt med vårpyssel i trädgården. Vad kul, just Lousie Bougnet (eller hur den nu stavas) ska jag köpa två stycken och sätta framför uteplatsen iår. Hört mycket gott om dem...
Må så gott
/Karin

Fånga dagen sa...

God morgon Emma kära!
Jag ser att du gillar trädgårdsarbete, det är väl för härligt med rosor när de står i blom. Jag är själv lite dålig på att sköta allt före och efter så min tomt är perfekt, skogstomt på baksidan med sten och så där, lingon och blåbär o liljekonvalj. Blir inte så många andra planteringar eftersom jag älskar skogstomter.
Jag har inga tips vad gäller lavendel men skulle gärna ha en stor äng eftersom det är så härligt med doften och färgen.
Ha en bra fredag nu
Kram Lena

Størhuset sa...

Gleder meg til å begynne i hagen jeg også ! ha en god helg!

Mine Blomster sa...

Dette er bare en utrolig deilig tid... Jeg ELSKER VÅREN ;O)
Gleder meg til å se når det blomstrer hos deg og *smiler*
Ha en deilig Helg
KLem
;O)

Lilla Huset sa...

Jag har också börjat klippa min lavendel, många plantor är det och även jag fick ont i handen. Klart du ska ta sticklingar av lavendeln. Se till att du får med en "klack" och dra av bladen så att det bara blir en topp kvar. Sätt flera kvistar tillsammans. Plantera i lerkruka i grusblandad jord och du ska se att de rotar sig.

Bonnfrua sa...

Vad härligt det ser ut! Vilken fin trädgård ni har, välskött! Vilket bra tips med clematis över ett fult staket...!!! Ngt för grannen och mig att fundera över...

vita zara sa...

Hej Emma.
Oj så härligt att få påta i trädgården.
Här kan man inte klippa ner rosorna, man får vara glad om de lever, och då mest bukrosor.
Kanske vi får se rosorna i ful blom sen.
ha en fin helg.
Kram Zara

vita zara sa...

Hej
Rosor i full blom ska det vara förstås. Förlåt en analfabet.
Kram Zara

Martilie sa...

Nydelig hage, blir koselig å følge den fremover våren og sommeren!

Flott inspirasjon. Takk :)

Hwita Villan sa...

Här dröjer det innan rosorna klipps. Lite för tidigt än.

Nä man ska ju inte hålla på för mkt emd pellisarna på vintern sägs det ju, men att deras pellis som de glömde på riktigt ska vara finare än mina - nä det går ju bara inte ;-). Jag läste ngn artikel med Lasse Anrell för längesen som ju är pellisfantast. Och han ställde inte undan sina pellisar under vintern. Så jag tänkte att det kunde gå bra ändå... vi får väl se. Igår fick de första näringsvattningen sedan nedklippningen.

Ha en skön helg!

Kram M

Anette Willemine sa...

Ser ut til at du trives med dette, Emma! Det er jo en nytelse å finne frem rake og kost når våren kommer. Jeg har vært ute i det nydelige været i dag. Tok meg litt fri rett og slett. Vi har fortsatt sne mange steder rundt huset, men nå håper jeg det smelter fort, fort!

Herlig kjærlighetserklæring i forrige innlegg! Så kjekk mann du har! Ja, man skal ta godt vare på hverandre.

Ønsker deg og dine en deilig fredag!
Klem fra
Anette Willemine

Anka sa...

Kan tenke meg det er herlig å få sette i gang i hagen:)

Kos deg videre i helgen.

Countryliving sa...

Våren ser ut att ha kommit lite längre hos er, men jag håller tummarna att jag får fixa lite ute i trädgården i full vårsol till helgen.
Visst har Brunneby musteri ett helt underbart utbud, Jag kommer absolut att stanna till även nästa gång vi har vägarna förbi,
Petra

cat sa...

Hallå, du kan sticka lavendeln "med klack" direkt i jorden bland de övriga, gärna flera tillsamans Det är alltid några som atr sig) ;)
Ha de. Catarina

Vimsingen sa...

SKönt att få rensa lite i trädgården. VI tar bort skräp just nu i väntan på att få vår trädgårdskartas.
Jo det ska bli spännande. Framför at,t att få ett helhets koncept med enkla lösningar.
Kram
VIlma

Hanna sa...

Ha en bra fortsättning på helgen!
Kram
Hanna

Linda i Lönnbacka sa...

Har ingen erfarenhet alls av rosenbuskar, men jag drömmer om en rosenträdgård! ;) Tyvärr kan jag inte ge dig några råd om LB, men vackert är det med lavendel och rosenbuskar ihop.

Själv har jag också börjat så smått klippa en del buskar, de få vi har. Än så länge är det mest vintergrönt som behövs trimmas men det hoppas jag mannen min gör snart, utan tjat! :)

Ha en fin helg!
Kram kram

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails