Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

fredag 2 april 2010

Moraliskt dilemma

För några dagar sedan hittade Käre 1500kr som satt kvar i en bankomat. Jag satt i bilen och såg att han gick in i banken efter sitt bankomatbesök men visste inte varför. När han berättade varför, sa jag spontant att han hade gjort rätt. Fast å andra sidan hade kassörskan bara sagt, "tack, det var snällt" och så lagt sedlarna i en låda. Tänk om hon tog de själv? 1500 snabba.
Så pratade vi fram och tillbaka om ärlighet och gränsen för att lämna tillbaka pengar man hittar på gatan, bankomaten, bussen eller andra ställen.


Bankomaten var tom för folk när Käre kom dit, dvs ingen hade sett om han tagit pengarna och jag antar att han för en millisekund värderade det. Det hade iallafall jag gjort. Men jag hade gjort som han, gått in i banken, även om jag innerst inne gärna hade behållt pengarna.
Jag tycker han gjorde rätt, och slår ett slag för karma så här på långfredagen. Handen på hjärtat, vad hade du gjort? Inte så lätt alla gånger.

27 kommentarer:

Hanna sa...

Glad påsk!
Kram
Hanna

Elisabeth sa...

Jeg hadde nok gjort som din kjære, Emma. Småmynt kunne jeg nok beholdt, men ikke større beløp. Samvittigheten hadde gnagd så fælt at jeg ikke hadde hatt noen glede av dem, snarere tvert om.

Gårdsromantik sa...

Hoppas rätte ägaren får dem...
Jag hade gjort detsamma!

GLAD PÅSK!

önskar Maud

sylvia sa...

ja sånn gjorde jeg å før,
men finner jeg noe nå,an jeg gå inn i butiken å si jeg fant dette,men velger å lete rett eier selv,å gir dem mitt tlf om noen spør,å jeg har estandig funnet rett eier,opplevde å miste 1000kr selv i en butik,noen fant dem,leverte til kassadam,men hun nektet når jeg 3 dager senere spurte henne om hun hadde fått inn 1000kr.for det var nemlig en bekjent av meg som hadde funnet dem og fortalte hun hadde levert dem til kassa damen...
håper denne kassadam er ærlig,kan jo gå inn å spørre litt høyt..fant dere eier?
heldigvis er de fleste ærlige
ønsker deg en herlig påske.
klem fra sylvia

Linda i Lönnbacka sa...

Din man gjorde helt rätt!!

Jag är helt säker på att om man gör bra saker och är en bra människa så får man tillbaka 1000-falt :)

Önskar Dig och din söta familj en riktigt Glad Påsk!

Kramar Linda

Huset vid ån sa...

Ärlighet vara längst...Han gjorde helt rätt! Önskar dig en riktigt Glad Påsk! kram Therese

godastunder-tokigaidéer sa...

HAn gjorde rätt, helt klart men förstår vad du menar. För några år sedan hittade vi en dator som någon satt i från sig, vi lämnade in den på polisen och fick lämna namn och nr, då väntar man sig ett tack, men det kom aldrig. Tyvker det är tråkigt. Men när min som åkte iväg på skidresa i höstas och första dagen tappade sin plånbok kännde jag mig helt maktlös, han var ledsen när han ringde hem, alla hans kontanter för veckan var i den. JAg fick ordnat så han fick låna av en lärare men förstår att det blir förstört. Dagen efter fick han tillbaka den men att sitt innehåll då en glad kille ringde hem. Då känner man att tänk om alla var så ärliga..

HA en trevlig påsk
Kram Anna

Solveig sa...

Takk for hyggelig kommentar:o) Noen ganger blir man satt på en prøve. Ikke lett å stå imot en slik fristelse, men jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet jeg hadde gjort det samme. Har aldri hatt samvittighet til denslags og får det vel heller ikke.
Ønsker dere en flott påske - kanskje ikke 1500 rikere, men rik på så mye annet:o)))
Klem fra Solveig

Anka sa...

Kommer en tur innom for å ønske deg en super påske:)

Signe 1 sa...

GLAD PÅSK till dig och din familj! Hoppas helgen blir underbar!
Kram Sofia

Violetta sa...

Jeg hadde gjort som din kjære. Pålitelig mann du har! :) Tror ikke de 1500, som ikke var mine, hadde "smakt så godt" nemlig. Jeg har også tenkt hva om pengene går rett i den andres lomme og ikke tilbake til riktig eier, men andres uærlighet gir ikke meg frikort til å gjøre det samme. Ærlighet varer lengst vet du :)

Lilla Huset sa...

Jag hade definitivt gjort som din man, utan tvekan. Däremot hade jag nog kollat med banken om att de hade undersökt vem ägaren till pengarna var. Hade nog velat försäkra mig om det på något vis. Själv hittade jag en plånbok full med pengar kvarglömd vid bensinmacken. Lämnade in plånboken hos polisen och efter en vecka kom en stor blomsterbukett från en tacksam ägare. Kram Merja

Et hus i en hage sa...

Heisann Emma!!
Nå er det flere dager siden jeg har vært på bloggen og mye har skjedd ser jeg;) Jeg hadde nok levert tilbake pengene jeg også, de bank ansatte bør jo ikke stjele, de får jo ett annnet forhold til penger når de jobber med det daglig!!
Ellers har jeg som deg også pyntet kvister med påskepynt!!
De kjøpte jeg når barna var små, veldig like dine:)!!
Ellers er jeg veldig glad for at du legger igjen kommentarer på bloggen, tusen takk:)!!
Stor påske klem fra Tone-C

Beate sa...

synes mannen din gjorde helt rett!!

ønsker deg en fortsatt fin påske

klem beate

Fånga dagen sa...

Ja du Emma det där är inte så svårt för mig. jag brukar tänka på hur jag själv skulle vilja att andra gjorde med mina saker och sen handlar jag efter det. Jag skulle aldrig sova gott om jag tog något från någon annan. Ni gjorde helt rätt så känn er stolta över detta sen får man väl hoppas att kassörskan tänker på samma sätt.
Stor påskkram
Lena

Lauras gård sa...

Jag hade gjort som din man. Hade jag hittat dem på gatan så hade jag nog behållt dom. Men jag tycker banken skulle tagit din mans namn och om ingen hörde av sig angående pengarna borde han få dem. HOppas de kommer till rätta ägare. Kram Stina

Villa Solgården sa...

Ja, han gjorde rätt ändå!! För flera år sedan hittade jag 400 kr på en trottoar när jag gick hem från jobbet. Jag tog dem och blev jätteglad! Sedan kom funderingarna på om det kanske var någon äldre människa som tappat dem....

GLAD PÅSK Emma!

Sanna

Lotta sa...

Javisst vill man ibland bara vilja göra som alla andra..dvs inte vara ärlig och kanske då som i detta fall..behålla pengarna och handla sig något trevligt.Men frågan är...hur hade man mått längst in i själen?? jag tror att jag oxå lämnat tilbaka pengarna.Kraaam Lotta

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag hade absolut gått in på banken och lämnat in pengarna. Har hamnat i liknande situationer flera gånger och lämnat in pengarna. En gång hade någon tappat pengar i en butik, de låg under packningshyllan. När jag lämnade in dem till den unga killen i kassan fick jag känslan av att de inte skulle läggas i kassalådan :-(

Men, men nu är det påskfirande. Jag har fått en paus efter maten och disken, resten av familjen tittar på film och äter påskägg.

Ha en mysig fortsättning på påskfirandet!
Kram,
Regina

http://catiiis.blogg.se sa...

Gjort lika!

Ocean showroom sa...

Ja, hva hadde man gjort?
Hadde nok garantert gjort det samme:) Synes din mann gjorde helt rett!
Ha en fortsatt fin påske!
Klem, Lene

Inger-Lise sa...

Bra gjort! Det er ikke lett å alltid gjøre rett, men jeg tror jeg hadde gjort det samme som din kjære.
Håper dere har hatt en fin påske. Klem IL

Hanna sa...

Har själv glömt pengar i automaten , vet hur retligt det är.

Jag hade också gott in med dem.

En gång när jag stod i kön till bankomaten stod en mycket äldre kvinna framför mig och hon vände sig om till mig och bad om hjälp. Jag fick trycka hennes kod göra alltihop det kändes inte roligt. Tänk om hon hade frågat någon annan som kanske inte var helt ärlig.

ha en bra annandag på sk.
kram
Hanna

Bonnfrua sa...

Hoppas påsken varit skön!
Du har en award att hämta hos mig!

Mina dagar sa...

Ärlighet varar längst!!!

Hade säkert inte känts bra att köpa något för dom pengarna som man vet var dom kommer ifrån!

Må så bra!
Kram Eva

annika sa...

Det var bra gjort av din man...inte skulle de pengarna varit till någon glädje. Synd att banken visade sån nonchalans....byt bank! Bryr de sig inte mer om sina kunder så....
Tack för gullig kommentar.
Söt tulpanbild
Kram annika

Som mine dager er sa...

Jeg ville levert tilbake pengene. Jeg ville hatt alt for mange samvittighetskvaler hvis jeg skulle behold de selv. Jeg ville ikke kunne leve med at jeg selv ble en "tyv", og noen andre kanskje hadde mistet sine sårt oppsparte penger. Han gjorde det eneste riktige slik jeg ser det.

Håper du har det bra ;-)

Klem Marit

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails