Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

lördag 31 oktober 2009

Alla helgons dag-Halloween

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till de dödas åminnelse.


I Sverige är alla helgons dag en rörlig helgdag, som infaller på lördagen under tiden 31 oktober–6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet alla själars dag på 2 november, som en dag då man ska minnas sina bortgångna anhöriga. Då firas Mässan för de döda, och kallas då Requiem-mässa, eftersom man önskar de döda "requiem aeternam" ("evig vila").

Dagen före alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder motsvaras detta snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige.

När ska då Halloween firas i Sverige? Många anser att det bör vara på den ursprungliga allhelgonaaftonen, den 31 oktober, eftersom det är då man firar Halloween i USA och andra engelskspråkiga länder. Men eftersom den svenska allhelgonahelgen är rörlig, har det också blivit vanligt att man i Sverige firar Halloween på alla helgons dag eller fredagen före den. Dock är alla helgons dag en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke och går illa ihop med Trick or Treat? ("Bus eller godis?"), som av vissa ses som en olämplig aktivitet just på denna dag och som kan framkalla konflikter med grannar som inte alltid uppskattar busande barn på en dag då man minns sina döda i stillhet.

Vissa rekommenderar därför att man gör detta på den faktiska dagen för Halloween, men inte på alla helgons dag. Ibland kan de dock inträffa på samma dag, vilket gör att man istället går bus eller godis dagen innan, på fredagen. Det finns många som rekommenderar att man firar Halloween på fredagen före alla helgons dag eftersom detta skulle följa den typiska svenska helgtraditionen, som även gäller för jul, nyår, påsk och midsommar; helgdagsaftonen är en fest- och glädjedag, medan själva helgdagen är stillsammare och mer "kyrkligt" präglad.

Källa: Wikipedia

Lyktorna tände jag för de mina som inte längre är med, en stark tradition i min familj som jag sätter pris på. Det är en fin tid för eftertanke och att minnas sitt ursprung.

I dag har det kommit flera små spöken och monster och tiggt godis. Inte visste jag att det att tända lyktan utanför faktisk var en signal att huset önskade trick or treat-besök! Det lärde jag nyss på internet. Men det ena utesluter jo inte det andra... Vad tycker ni?


13 kommentarer:

Shabbycharm sa...

Så mysigt med så många ljus i trädgården och samtidig lite skremmande....;ha en trevlig söndag.
kram bella

syster doris sa...

Tack för all historia du delar med dig av!!
Jag tycker att Halloween hör hemma på samma dag som de firar det i anglosaxiska..inte allhelgona!

Kramar T

Beate sa...

flotte bilder!
fint med en liten påminnelse oppi alt det kommersielle....


jeg tente faktisk lykt på trappen for å signalisere at det var okei å ringe på hos oss... leste det også på nettet i går...

klem Beate

Gårdsromantik sa...

Så mycket intressant information - skalljag visa maken - han brukar prata om olika högtider i radion - kul om han hittar något nytt;-)

Kika in till mig - jag har en tävling på gång.

En ljuvlig Kyrkokandelaber som kan bli din.

Kram Maud

Louise sa...

Tack för den historien!!

Ocean showroom sa...

Hej Emma! Jag tycker inte att det ena borde utesluta det andra. Jag har växt upp med all helgona och tycker att det är oerhört fint med alla ljus på kyrkogården. Ha en fin dag! kram Alexandra

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Aha, det kanske var för att jag inte hade lyktor ute som det bara kom två bus-barn. Inne hade vi desto fler ljus. Så fina lyktor du hade, jättevackert i trädet. Och du hon Agneta som broderar kommer öppna nätbutik och blogg. Jag gör en länk när det dyker upp, så kan du kolla mera.
Ha en bra söndag
Goa kramen
AnnaMaria

Hemmets ljuva stunder sa...

Hej hej!

Vilken trevlig och mysig helg nu verkar ha haft!

och det var trevligt att hitta hit!
Kram lisa

Solveig sa...

For noen herlige lykter du har tent! Helt nydelige var de.
Jeg har ikke noe spesielt forhold hverken til HAlloween eller Allehelgens dag. Så fint med en liten innføring fra deg her:o)
Nesten litt magiske bilder fra deg her:o) Venter spendt på neste innlegg. Det skal bli gøy å se hva du får ut av dine sjablonger!
Ha en fin uke.
Klem fra Solveig

Ljuva Lantliv sa...

Stämningsfulla bilder och kul med så mycket intressant info! Ha en bra vecka! Kram Anna

Anka sa...

For en stemningsfull hage! Gøy å lese seg gjennom innlegget ditt:) Må si det er mye bra med halloween men også kansje litt mye fra kjøpsbestanden som styrer det. Men det blir hva man gjør det til:) Ønsker deg en god start på uka.

Kathrine sa...

sv:

hei ;)
jeg vet ikke helt hvor det er smart å kjøpe sånn prismessig - mitt ble kjøpt på fotoknudsen for to år siden...
:)
en kul greie som det tar litt tid å bli fortrolig med spør du meg ;)

Karna sa...

Møtte mange skumle mennesker på min vei både fredag og lørdag, ikke fullt så koselig når jeg er ute og går med 2 hunder...for de ble redde...he,he...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails