Alla bilder är tagna av mig om inte annat uppges ©Emmas Utsikt

tisdag 29 juni 2010

Märkliga härliga naturspratt


För fyra år sedan planterade jag vallmo, den har växt stor och fin varje år, men inte blommat. Spänningen och glädjen var därför stor när den knoppade för första gång i år. Det är bara ett problem. Den blev inte vit som lappen sa. Den blev... skär...? Är det någon som har en idé om vad som kan ha hänt? Det är inte någon specialjord i bädden, bara vanlig trädgårdsjord. Hmmm, naturen är märklig ibland.


Naturen är inte bara märklig, den är härlig också. Tänk att de här små bladen med tiden växer och blir.....


...så här stor. Jag gillar verkligen hostor, de fyller upp så fint och så finns det så vackra varianter på dem. 


torsdag 24 juni 2010

Louise Bugnet

Som ni säkert förstått är trädgård min ventil i vardagen. Något jag verkligen trivs att hålla på med. Jag är inte duktig på latinska växtnamn, eller vanliga heller för den delen, men jag har det som allra bäst när fingrarna är djupt nere i jorden.


Jag vill gärna presentera er för rosen Louise Bugnet. För två år sedan planterade jag fem stycken  och i år har jag fyllt på med fem till. Jag ska inte dra en massa detaljer om rosen som sådan, mer än att den gör mig så lycklig när jag går gången fram, flera gånger varje dag. 


Först ser den inte så mycket ut för världen.


Redan andra året kom de rosakantade knopparna, lik en marsipanros. Helt ljuvlig. Se det mörkgröna bladverket.


Sedan slår den ut i den vitaste, skiraste ros. Den remonterar om och om igen, bara knipsa av de överblomstrade blommorna när du går förbi. Den fäller sina kronblad, någon kanske tycker det skräpar, men jag tycker det är vackert.


tisdag 22 juni 2010

Survival of the strongest...?

Alltså, jag FÅR inte till att göra allt jag vill i trädgården nu förtiden. Ja inte inne heller för den delen. Mañana, mañana..... Tiden går definitivt fortare när man har familj...
Men idag har jag gosat lite med ett äppleträd. Vi hade fyra tidigare, inget gav äpplen. Två har nu fått ge vika till fördel för solljus och mindre arbetsbörda. Ångrar inte en sekund! Mer om det här

 
I år har åtminstone ett av de sista träden kommit med kart, men de sitter tätt, tätt. Så för skojs skull tänkte jag att jag skulle testa att gallra, se om det blir bättre skörd. Jag hade ju inte gjort det här om jag hade haft tio träd, men nu är det bara ett med äpplen på så det gick ju fort.

 Före gallring

Efter gallring

Varför har det blivit så många kart i år då? Kanske för at jag i fyra år jobbat som en stolle med klippa och gödsla träden och tidigare i våras gjorde jag tyngder  av stenar som skräpade runt och tvingade grenarna ner i horisontalläge. Har nämligen lärt mig av Gustav Mandelmann och Trädgårdsfredag att horisontala grenar ger större skörd. Förra året gjöt jag betongtyngder på mammas sommarställe och det blev jättebra, men hos mig själv valde jag snabbvarianten...


...och det fungerade lika bra det! Som ni ser på skottkärran i bakgrunden sker det stadigt något här. Bara långsamt...slow gardening.....Har flyttat på en rhododendron som inte mådde bra, men det är en annan historia. 

Snigel med hus, ute på bus

Var tidigt ute med snigelgiftet i år, säkert redan i mars/april, och det har gett resultat. Inga småsniglar här inte! Vet inte vad det var för sort som kom på besök de två tidigare somrarna, men det var varken brun- eller svartsnigel. Tack och lov!! Men i år har det å andra sidan exploderat av hussniglarna som jag kallar dem. De är överallt. En del säger att de inte gör någon skada, men säg det till sniglarna. De käkar äppleträd och allt möjligt annat... bort med husockupanterna är mitt krigsrop!
 

PS. Det kommer mer trädgård snart, rosorna är på gång...

söndag 20 juni 2010

En låda full av....?

Det damp ner ett skojigt projekt i mitt knä. Är det någon som kan gissa vad det är?
Säkert någon som har testat det själva men det är nytt för mig.


Först ser det ut så här.


Efter tre dagars luftning häller man på en fuktig specialjord.


Nu ska det stå så här i rumstemperatur i sex till nio dagar. Fortsättning följer.


onsdag 16 juni 2010

Rabarber, för magen och själen...

 Flaskor från IKEA
 
I går kväll fick jag tid att koka rabarbersaft, en av mina absoluta favoriter. Receptet är busenkelt och ni hittar det här. En sats ger ungefär 2 liter färdig saft.
Vill också tipsa om en knasgod rabarberpaj, lika god kall som ljummen. Kan man fresta med en knäckig rabarberpaj?  Den försvann i ett jafs på dagisets sommarfest.
Nu ska jag ut och plantera rabarberroten jag fick av grannen. Man kan aldrig få nog rabarber, eller tillräckligt stor frys...

söndag 13 juni 2010

Ta av dig skorna....


Här kommer ett litet livstecken från en som slängt upp fötterna på bordet och slappat en stund.
Har också försökt röja en del i huset, jobbat i trädgården, förklarat krig mot ogräset, tittat på potatisen som växer, slängt massor av trädgårdsavfall på tippen, planterat, planterat och åter planterat. Tack mamma för ovärderlig hjälp!
Det verkar också som om ALLT ska hända i juni, alla fyller år eller ska ha en sista fest innan semestern. Det är trevligt, men hektiskt. Tiden går så fort, så fort.
Så jag har det bra, har bara tagit lite "ledigt", men så klart inte glömt någon av er!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails